Sitemap
Karin Elisabeth Jaspers

Seksualitet

Seksualitet og følelser
For mange mennesker hænger seksualitet og følelser sammen i større eller mindre grad. Hvis du har det sådan vil din lyst til sex afhænge af at du og din partner er noglenlunde på bølgelængde. Jeres evnen til at håndtere konflikter, vil derfor have stor betydning for at I kan bevare lysten til hinanden.
 
For nogle vil seksualiteten og følelserne være mere adskilt. Hvis du har det sådan, kan lysten til sex med partneren godt være der selv om I lige har skændtes og jeres forhold er præget af uløste konflikter. Du vil måske også være I stand til at have flere seksuelle partnere, uden at føle dig dybt følelsesmæssigt involveret i dem.
 
Hvis du ønsker at få hjerte og seksualitet til at hænge bedre sammen, er det muligt at undersøge hvordan de er blevet adskilt og hvordan følelser og seksualitet fremover kan komme til at spille bedre sammen. Dette kan være med til at skabe en ny dimension i kærligheden og samhørighedsfølelsen.
 
Forskelligt grad af libido
Nogle mennesker er født med et stort sexdrive, eller libido, mens andre enten i perioder eller gennem det meste af livet, har meget mindre seksuel lyst. Dette er en kilde til konflikt i mange forhold. Det kan være svært at ændre på og det er derfor afgørende, at parret finder en måde at håndtere det på som gør, at samhørigheden kan bevares.
 
Fysisk ubalance og sygdom
Også andre forhold som f.eks. sygdom, kroniske smerter, graviditet eller overgangsalder kan påvirke lysten til nærhed, intimitet og sex.
 
Det er vigtigt at du og din partner får mulighed for at bevare samhørigheden og inærheden også selv om det seksuelle samvær er reduceret i en periode. Det kræver sommetider nogle åbne og konkrete samtaler om problemet, som det ikke altid er lige let at få taget hul på.
 
Psykisk sårbarhed
Psykisk sårbarhed ved f.eks. stress, angst, depression og traumer, vil som regel også have indflydelse på både lysten til intimitet og sex. Nogle mister lysten helt, mens andre har brug for at holde seksualiteten for sig selv.
 
Dette kan føles ok i en periode, men mange vil komme til at savne det seksuelle samvær på længere sigt og har brug for at opbygge en ny fysisk og psykisk robusthed, for igen at få overskud til sex med partneren eller til at gå ud og finde en kæreste.
 
Seksuelle overgreb
Har man være udsat for incest eller andre seksuelle overgreb, vil det næsten altid give problemer i kærlighedslivet og i sexlivet som voksen. Intimitet har været forbundet med ubehag, grænseoverskridelser og utryghed og nogle gange har oplevelserne haft en karakter som gør, at man har været ved at gå i stykker indeni.
 
For at kunne få glæde af intimiteten i voksenlivet kræver det hjælp til at hele de psykiske sår og langsomt opbygge en ny tryghed og tillid til andre mennesker, særligt det modsatte køn.
 
Homoseksuel
Ca. 10% af den voksne befolkning oplever sig selv som homoseksuel eller biseksuel. Heldigvis er det her i Danmark blevet meget nemmere at leve åbent som homoseksuel.
 
Hvis du er tiltrukket af det samme køn, kan det give udfordringer i følelsen af identitet og oplevelsen af hvordan andre ser på dig. Måske er du i tvivl om din seksualitet og det kan kræve nogle års undersøgelse og eksperimenter, at finde ud af om du udelukkende er til samme køn og dermed homoseksuel eller måske er til begge køn og dermed biseksuel. Det kan også være at du bare nysgerrig efter at prøve at være sammen med en af samme køn – og i sidste ende heteroseksuel.
 
Biseksuel
At være tiltrukket af begge køn kan være forvirrende i forhold til at indgå i et stabilt parforhold og i forhold til at opnå en nogenlunde fast fornemmelse af identitet.
 
Måske har du selv, venner eller familie fortalt dig, at du må se at beslutte dig for, hvad du vil, men så enkelt er det ikke. At være biseksuel er en stabil seksualitet, der som regel varer ved gennem hele livet, så uanset hvem du bliver forelsket i og vælger at leve sammen med, vil orienteringen mod begge køn blive ved med at være der. 
 
Hvis du tror eller ved, at du er biseksuel, kan det være at du oplever identitetsforvirring eller vanskeligheder med at forvalte din ”dobbelte” seksualitet og har brug for hjælp til at blive mere afklaret.
 
KARIN ELISABETH JASPERS | PSYKOLOGHUSET ØSTERBROGADE 146 1.SAL, 2100 KØBENHAVN Ø  | Tlf.: 2721 5560 | JASPERS.KARIN@GMAIL.COM