Sitemap
Karin Elisabeth Jaspers

Kærlighed og tilknytning

Kærlighed er for mange mennesker noget af det vigtigste og samtidig noget af det vanskeligste i livet, særligt kærligheden i parforholdet. Længslen efter at elske og blive elsket kan være stor og angsten for at miste den man elsker eller miste sig selv i forholdet, kan være lige så stor.
 
Kærlighed til sig selv kan være afgørende for troen på at et andet menneske kan elske én. Hvis selvværdet er helt i bund, kan det være vanskeligt at række ud og finde en partner eller tage i mod kærlighed fra den partner man har.
 
Når det lykkes at finde en partner og opleve kærligheden, er det i starten ofte som at finde lykken. Men med tiden opstår der som regel konflikter om familie, svigerfamilie, økonomi, livsstil osv. Hvis de ikke bliver håndteret tilfredsstillende, kan det medføre tilbagetrækning, afstand og i sidste ende brud.
 
Evnen til at kommunikere, håndtere konflikter og åbne sig følelsesmæssigt for hinanden på et dybere plan, kan skabe mulighed for fordybelse af kærligheden og glæden ved at være sammen, måske til et niveau som man ikke har oplevet før.
 
Parterapi og udviklingssamtaler
At være i et parforhold og fordybe kærligheden til sin partner, kan være en rejse fuld af kærlighed, overraskelser og sårbarhed. Der vil komme tidspunkter, hvor gamle selvbeskyttelsesstrategier aktiveres og med mellemrum skaber afstand i forholdet. Det er normalt, at der i et parforhold opstår perioder med problemer, tvivl og frygt.
 
Parterapi kan være en hjælpe til at få bearbejdet konflikter og løsnet op for gamle selvbeskyttende strategier, som måske ikke længere er nødvendige. Herved kan hjertet åbnes igen og man kan lukke hinanden ind i varmen og fordybe kærligheden og samhørigheden. Når det det sker styrkes lysten til intimitet som regel også igen.
 
Det kan være en stor fordel at få hjælp, før konflikterne går helt i hårdknude. Man kan betragte parterapi som en form for parudviklingssamtaler, som kan være en hjælp til at styrke kærligheden og bevare forholdet.
 
KARIN ELISABETH JASPERS | PSYKOLOGHUSET ØSTERBROGADE 146 1.SAL, 2100 KØBENHAVN Ø  | Tlf.: 2721 5560 | JASPERS.KARIN@GMAIL.COM