Sitemap
Karin Elisabeth Jaspers

Jalousi og utroskab

Jalousi i forbindelse med utroskab er nok en af de stærkeste og mest pinefulde følelser et menneske kan opleve. Utroskab sætter parforholdet på spil, ødelægger tilliden og skaber langvarige sår hos partneren. Det kan tage år at reparere tilliden i et forhold efter utroskab. Til gengæld kan det også være en anledning til at få kigget på de skjulte årsager til at forholdet ikke har fungeret og få ryddet op i gamle konflikter.
 
I et parforhold forventer de fleste, at partnerens loyalitet ligger indenfor forholdet, både følelsesmæssigt, fortrolighedsmæssigt og seksuelt. Hvis det ikke er tilfældet skaber det som regel tilbagevendende konflikter.
 
Reparation af forholdet efter utroskab
Efter en periode med utroskab, kan der komme et langt forløb med tvivl hos en eller begge parter om lysten til at forsætte forholdet. Det kan tage tid at trevle hele forløbet op, forstå motivationen bag utroskaben og forstå den ”uvidenhed” som den utro part har haft om hvad hun eller han var i færd med. Udtryk som ”jeg var ikke bevidst”, ”jeg tænkte ikke over det”, ”jeg troede ikke det ville blive så alvorligt”, kan være forklaringer fra den utro partner, som ægtefællen på ingen måde godtager.
 
For at tilliden kan opbygges igen, kræver det som regel at løgnene og ubevidstheden blive afdækket og at begge parter reelt forstår, hvad motivationen for utroskaben har været. Først herefter bliver det muligt for begge at erkende, hvilke ubalancer i forholdet der ligger til grund for utroskaben. Herefter kan parret påbegynde det langsommelige arbejde med opbygge større følelsesmæssig åbenhed og reparere den brudte tillid.
 
Jalousi kan have andre årsager:
• Lavt selvværd og en forestilling om ikke at være god nok til sin partner.
• Partneren flirter åbenlyst med andre eller deler fortrolighed med en anden.
• Partneren holder sin seksualitet for sig selv, f.eks. i selskab med internetporno.
• Partneren er mere loyal overfor børn, søskende, forældre eller venner, end overfor dig.
• Partneren er afhængig af sport, arbejde, alkohol, shopping, spil mm.
 
Forventningsafstemning
Det er vigtigt at skabe tydelighed omkring forventninger til frihed, loyalitet og forpligtelse i forholdet. Det gælder f.eks. forventninger til omgang med eks-kærester, svigerfamilie, fælles børn og børn fra tidligere forhold. Det gælder også i forhold til alenetid, arbejdstider, fritidsaktiviteter og andre venskaber.
 
Det kan tage år at finde ud af hvor ens egne grænser er i disse sammenhænge, og de kan også ændre sig med tiden, men hvis man ikke er tydelig omkring sine forventninger, vil det skabe konflikter igen og igen.
 
KARIN ELISABETH JASPERS | PSYKOLOGHUSET ØSTERBROGADE 146 1.SAL, 2100 KØBENHAVN Ø  | Tlf.: 2721 5560 | JASPERS.KARIN@GMAIL.COM